تری گلیسیرید خون چیست؟

holesterol-660x371

holesterol-660x371

چربی های خون را می توان به 2 نوع «تری گلیسرید» و «کلسترول» تقسیم بندی کرد. تری گلیسرید همان چربی ذخیره بدن است. هنگامی که تری گلیسریدها به پروتئین‌های حامل متصل می‌شوند، لیپوپروتئین‌ها به وجود می‌آیند و ممکن است اضافات چربی در عروق کرونر(عروق خون رساننده به عضله قلب) باقی بمانند. این چربی علاوه براینکه از طریق غذا جذب می شود به وسیله کبد نیز تولید می شود و به صورت ترکیب های چربی پروتئین با دانسیته خیلی پایین در خون وجود دارد. بالارفتن تری گلیسرید چند خطر عمده ایجاد می کند؛ از جمله اینکه می تواند در مجاری لوزالمعده رسوب کند و باعث ایجاد پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده شود و خطر ابتلا به دیابت را تا حد زیادی بالا می برد. همچنین از آن به عنوان دومین عامل انسداد عروق بعد از کلسترول نام برده می شود.
تری گلیسرید یا تری آسيل گليسرول از ترکيب يك الكل سه عامله به نام گليسرول و سه اسيد چرب ايجاد می شود. نام اختصاری آن T.G است. .T.G شکل مهمی از ذخيره انرژی است و نسبت به قندها دارای ميزان انرژي نهفته بيشتري است. همچنين اين مولكول ازنظر شيميايی مولكولی بی اثر(inert) است و خصلت آب گريزی آن نيز از وجوه متمايزكننده آن نسبت به كربوهيدرات هاست. تری گلیسرید جزء اصلی لیپوپروتئین های با دانسیته خیلی كم (VLDL) و شيلوميكرون(CHY) است. تري گليسريد، نوعي چربي موجود در بدن است. وقتي شما بيش از حد مورد نياز خود، انرژي دريافت مي کنيد (يا غذا مي خوريد)، اين کالري اضافي به تري گليسريد تبديل مي شود و در سلول هاي چربي بدن شما ذخيره مي شود. تری گلیسرید ها اساسا از تغییر شکل قندها و الکل توسط کبد تولید می شوند. همچنین می توانند در روده از مولکول های چربی موجود در مواد غذایی نیز به وجود آیند. تری گلیسریدها غیر قابل حل در آب هستند و با لیپوپروتئین ها مرتبط هستند تا انتقال آنها بهتر انجام شود.
تري گليسريدها به عنوان يک منبع ذخيره انرژي براي بدن عمل مي کنند. در واقع بدن ما کالری یا انرژی هایی که مورد نیازش نیست را برای استفاده صحیح به تری گلیسیریدها تبدیل می کند. هنگامي که شما به مقدار زيادي انرژي نياز داشته باشيد، بدن اين چربي ها را تجزيه مي کند و به انرژي تبديل مي کند تا سلول ها بتوانند از آن استفاده کنند.
افزایش تری گلیسیریدها می تواند به علت چاقی، سبک زندگی بدون تحرک، دیابت کنترل نشده، کم کاری تیروئید، بیماریهای کلیوی، رژیم غذایی پرکالری، سیگار کشیدن، نوشیدن زیاد مشروبات الکلی و فاکتورهای ژنتیکی ایجاد شود. برخی داروهای خاص نظیر استروئیدها و قرص های جلوگیری از بارداری هم می توانند باعث افزایش تری گلیسیریدها شوند.
زیاد شدن مقدار این چربی ها عامل خطر جدی برای رخداد بیماری قلبی محسوب می‌شود. تری گلیسیریدها نوعی از چربی‌ها هستند که بدن می‌تواند آنها را از قند و کربوهیدارتهای(قند موجود در غذاها) دیگر و یا با دریافت کالری بیش از حد(استفاده از غذاهای پرچرب و پرخوری)، تولید کند. بنابراین در صورت پرخوری حتی اگر به شکل خوردن مقادیر بسیار زیاد کربوهیدارتها باشد مثل خوردن قند و یا نان بسیار زیاد، بدن آنها را به تری گلیسیرید تبدیل خواهد کرد.
مقدار تری گلیسیرید در صورت مصرف زیاد الکل، استرس، برخی بیماری‌ها، مصرف برخی داروها و هورمونها و در بعضی ساعات روز نیز افزایش می‌یابد.

تفاوت تری گلیسرید و کلسترول

این دو، دو نوع چربی متفاوت در خون هستند. تری گلیسرید ها، کالری استفاده نشده را برای بازگرداندن انرژی به شما ذخیره می کنند و کلسترول، برای ساختن سلولها و هورمونهای خاص ، در بدن فعالیت می کنند. این دو چربی در خون حل نمی شوند و به کمک پروتئین ها در کل بدن شناور هستند و منتقل می شوند.

میزان اهمیت تری گلیسرید

هنوز میزان تاثیر تری گلیسرید بالا در ضخیم شدن دیواره عروق قلبی که باعث بالا رفتن خطر سکته مغزی و قلبی و بیماریهای قلبی و عروقی می شود مشخص نیست .
تری گلیسرید بالا معمولا در اضافه وزنهای زیاد و شرایط متابولیسمی خاص بروز می کند و در این وضعیت خطر حمله مغزی و قلبی، به طور کلی بالا است. مجموعه ای از شرایط خاص، شامل چربی دور شکم، فشار خون بالا، تری گلیسرید بالا، قند خون بالا و میزان نامناسب کلسترول، سندروم متابولیسمی را ایجاد می کند.
بعضی اوقات تری گلیسرید بالا نشانه ای از دیابت نوع دوم، میزان پایین یکی از هورمون های تیروئید، بیماریهای کبدی و یا کلیوی و یا بیماریهای خاص و نادر ژنتیکی است، که در آن بدن شما نمی تواند چربی را به انرژی تبدیل کند. حتی تری گلیسرید بالا می تواند ناشی از مصرف داروهایی مانند بلوک کننده های بتا ، قرص های ضد بارداری، داروهای ادرارآور، استروئیدها و یا داروهای ضد سرطان سینه باشد.

مقدار طبیعی تری گلیسرید

مقدار طبيعي تري گليسريد خون کمتر از 150 ميلي گرم در دسي ليتر است. اگر مقدار تري گليسريد بيشتر از 200 شود، نشان مي دهد خيلي بالاست. تري گليسريد معمولاً در کنار ساير چربي هاي خون يعنيLDL کلسترول و HDL کلسترول اندازه گيري مي شود.
تشخیص افزایش چربی با انجام آزمایش خون و اندازه گیری مقدار سطح تری گلسیرید خون صورت می گیرد . انجام آزمایش نتایج بدست آمده در چهار گروه تقسیم بندی می شود :

کمتر از 150 میلی‌گرم دردسی لیتر = نرمال
199-150 ملی‌گرم در دسی لیتر = سطح مرزی – بالا
-499200 میلی‌گرم در دسی لیتر = بالا
500 میلی گرم در دسی‌لیتر = بسیار بالا
در صورت بالا بودن تری گلیسرید، حتما با پزشک خود مشورت نموده سبک زندگی خود را اصلاح نمایید؛ به یاد داشته باشید تغذیه سالم، ورزش برنامه ریزی شده و کنترل استرس پایه های سبک زندگی سالم به حساب می آیند.

منابع تری گلسرید

تری گلیسیرید، همان چربی است که در غذا وجود دارد. اگر کالری زیادی وارد بدن شود، بدن مقدار اضافی کالری را به تری گلیسیرید تبدیل کرده و در سلول های چربی ذخیره می کند. چاقی و اضافه وزن، عدم تحرک ، سیگار کشیدن، مصرف الکل و داشتن رژیم غذایی پرکربوهیدرات از عوامل افزایش دهنده تری گلیسیرید خون می باشد. مقدار مناسب تری گلیسیرید کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر می باشد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *