علائم و نشانه های بالا بودن چربی خون
هيپرليپيدمي عبارت است از بالابودن غلظت چربي خون. انواع افزايش چربي خون براساس سطح انواع چربي در خون، و ميزان بالاتر بودن آنها از حد طبيعي تعريف ميشود. افزايش چربي خوني در هر سني ميتواند رخ دهد، اما در بزرگسالان شايعتر است. البته انواع مختلف افزايش چربي خون در سنين مختلف رخ ميدهند.
چربی های مواد به دو گروه اشباع شده و اشباع نشده تقسیم می گردند. چربی های اشباع شده ( مانند گوشت قرمز سوسیس، کالباس، همبرگر، قلوه، مغز زبان، کره، پنیر، بستنی، شکلات، نارگیل ، کلوچه، پیراشکی و شیر پرچرب) مستقیما چربی خون را افزایش می دهند؛ در حالی که چربی های اشباع نشده ( مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان، روغن سویا، روغن ذرت و گوشت ماهی، اردک و غاز) چنین اثری ندارند ، به علاوه چربی های اشباع نشده موجود در ماهی نه تنها خطر انسداد عروق را کاهش می دهد، بلکه به رقیق شدن خون کمک می کنند.
انواع مختلف چربی خون
به طور كلی خون حاوی انواع مختلف چربی است كه می توان آنها را به دو گروه كلی تری گلیسیرید و كلسترول تقسیم كرد. چربی های خون انرژی بدن را تامین می كنند و همچنین مواد اولیه برای ساخته شدن بعضی از بافت ها و هورمون ها را فراهم می آورند. كلسترول خون را به دو نوع كلسترول LDL و HDL تقسیم می كنند. مقادیر طبیعی LDL باید كمتر از ۱۳۰ و HDL باید بیشتر از ۴۵ باشد. اصولاً كلسترول LDL، كلسترول بد نام دارد و اگر مقدارش فراتر از حد طبیعی باشد می تواند باعث ایجاد عوارض سوءهایپرلیپیدمی در بدن شود. از طرفی HDL را ما به عنوان كلسترول خوب می شناسیم و این نوع كلسترول، كلسترولی است كه نقش محافظتی دارد و از بروز عوارض هایپرلیپیدمی جلوگیری می كند. شاخص بعدی هم میزان تری گلیسیرید خون است. تری گلیسیرید نوع دیگری از چربی است كه در رگ های شما در جریان است و در ایجاد بیماری های قلبی و عوارض دیگر هایپرلیپیدمی اهمیت دارد. اصولاً میزان تری گلیسیرید طبیعی كمتر از ۲۰۰ در نظر گرفته می شود.
علائم
از جمله علائم افزایش چربی خون عبارتند از:
گرهكهاي زرد رنگ چربي در پوست زير چشمها، پوست ناحيه آرنج و زانو، و نيز در تاندونها بزرگ شدن طحال و كبد (در بعضي از انواع) ، حلقههاي سفيدرنگ در اطراف مردمك چشم (در بعضي از انواع)
اکثر علائم افزایش چربی خون ناشی از دو عامل است؛ یکی سنگین و غلیظ شدن خون که باعث کندی حرکت آن در عروق می شود ولذا باعث اختلال خونرسانی و کمبود نسبی اکسیژن در بافتها خواهد شد و دیگری، افزایش حرارت بدن در اثر افزایش صفرا. این علایم شایع به طور خلاصه عبارتند از:
1- احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن.
2- خواب آلودگی.
3- سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید می شود.
4- دردهای نسبتاً مقاوم به درمان در ناحیه ساق و کف پا(و گاهی هم در سایر نواحی بدن)
5- سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی می کند.
6- خشکی و یا تلخی دهان.
7- سرگیجه و گاهی وزوزگوش.
8- سردرد، سرگیجه، سنگینی، خواب آلودگی، طپش قلب و علایمی از این دست، پس از مصرف غذاهای چرب؛ و تسکین این علایم با مصرف موادی مثل آبغوره، آبلیمو یا سرکه.
9- افزایش تعریق بدن.
10- ورم و پف کردن صورت.
چه کسانی را گروه پرخطر قرار میگیرند؟
اگر سابقه حمله قلبی داشتهاید یا دیابت یا بیماری شریان کاروتید یا شریانهای محیطی دارید، شما در رده "بسیار پرخطر" قرار میگیرید که باید میزان LDL شما باید به زیر 70 میلیگرم در دسیلیتر برسد.
همچنین اگر دو یا تعداد بیشتری از عوامل خطر ساز زیر را نیز داشته باشید، در گروه "بسیار پرخطر" قرار میگیرید:
1- سیگار کشیدن
2- فشار خون بالا
3- میزان پایین کلسترول خوب یا HDL
4- سن بالاتر از 45 در مردان و سن بالاتر از 55 در زنان
5- بالا بودن میزان لیپوپروتئین (a)
6- اگر کمتر از دو عامل خطر ساز بالا را دارید، بایدLDL را به زیر 100 رساند
کنترل
برای کنترل چربی خون توصیه می کنیم:
1- مصرف مواد غذائی حاوی چربی های اشباع شده را تا حد ممکن کاهش دهید.
2- حداقل دوبار در هفته از ماهی ( به صورت کبابی یا پخته ) استفاده نمایید.
3- حتی الامکان کره نباتی یا مارگارین را جایگزین کره معمولی کنید.
4- در هفته بیشتر از سه یا چهار عدد تخم مرغ استفاده نکنید.
5- مرتب ورزش کنید.
6- حداقل چهار تا پنج نوع میوه یا سبزی تازه در وعده غذایی روزانه خود بگنجانید.
7- سیگار نکشید.
8- استرسهای محیطی را تا حد ممکن کاهش دهید.
تشخیص و درمان
آزمایش چربی خون، شامل اندازه گیری کلسترول کل، کلسترول HDL (خوب)، کلسترول LDL (بد) و تریگلیسرید میشود. تریگلیسرید نوعی از چربی که در نتیجه مصرف مواد قندی بالا میرود.برای اندازهگیری دقیق چربیهای خون باید ۹ تا ۱۲ ساعت پیش از خون گرفتن چیزی به جز آب نخورید و ننوشید.میزان کلسترول و تریگلیسرید خون معمولا به میلیگرم کلسترول در دسیلیتردر خون اندازهگیری میشود.
معمولا برای درمان چربـی خون به بیماران رژیم های سرسختی داده میشود که پس از مدتی بیمار متحمل نشده و رعایت نمیکند در نتیجه بیماری ادامه دار میشود ، داروهایی هم که در طب نوین در نظر گرفته شده امثال مدفورمین هست که عمل ضد جذب دارند
اما در طب سنتی با استفاده از خواص بعضی گیاهان و فرآوری انها ترکیباتی بدست آمده که بوسیله آنها براحتی و با موفقیت کامل چـربی خون و عوارض ناشی از آن درمان میشود .
از داروهای طب گیاهی و سنتی محصول پاکسازی خون و کبد پاپریکا را پیشنهاد میکنیم که یکی از محصولات بسیار موفق شرکت پارسی طب هست ، گیاهان به کار گرفته شده در این محصول همگی در دفع چربیهای زائد از خون و کبد نقش بسزایی دارند بنابراین باعث کاهش کلسترول ، تری گلیسرید و” ال دی ال ” میشود.
عوارض
افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق میشود. درمان به موقع و مناسب افزایش چربی خون، نه تنها قادر است از تنگی عروق قلبی جلوگیری کند، بلکه میتواند از پیشرفت آن نیز جلوگیری کرده و حتی باعث بهبود آن شود.
افزایش چربی خون همراه با بیماریهایی مانند کم کاری تیروئید، بعضی از بیماریهای کبدی و کلیوی، بیماریهای قند (دیابت)، نارسایی مزمن کلیه، چاقی، بعضی از عفونتها، اعتیاد به الکل، ایدز و… دیده میشود. افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق میشود.