آئورت بزرگترين سرخرگ بدن است كه خون را از بطن چپ قلب دريافت كرده و به اعضا و اندامهاي مختلف بدن ميرساند. در مسير خروج خون از آئورت، دريچه آئورت وجود دارد كه هنگام انبساط بطن چپ قلب، اين دريچه بسته شده و در نتيجه مانع از برگشت خون از آئورت به قلب خواهد شد.
بيماريهاي دريچهاي از جمله بيماريهايي هستند كه منجر به تخريب دريچههاي قلبي و در نتيجه ايجاد اختلال در عملكرد آنها خواهند شد. به طور كلي بيماريهاي دريچهاي يا منجر به تنگی دريچه آئورت و در نتيجه ايجاد ممانعت از جريان طبيعي خون خواهند شد يا اين كه موجب گشاد شدن دريچه و برگشت خون به قلب ميشوند.برای کسب اطلاعات در مورد تنگی دریچه میترال بر روی لینک کلیک نمائید.
اختلال در عملكرد دريچههاي قلب ميتواند زمينه ژنتيكي داشته باشد يا در اثر ابتلا به تب رماتيسمي، افزايش ناگهاني فشار خون، ابتلا به گلودردهاي استرپتوككي، گرفتگي عروق يا نقايص مادرزادي قلبي ايجاد شود. بهرغم اين كه گاهي ابتلا به بيماريهاي دريچهاي قلب بدون علامت هستند، اما اغلب موارد با علائمي نظير احساس ضعف و خستگي، تنگي نفس، درد قفسه سينه، بينظمي در ضربان قلب، افزايش يا كاهش فشار خون يا ايجاد صداهاي غيرطبيعي در قلب فرد بيمار خواهند بود. وقتي دريچههاي قلبي، بيمار ميشوند شما درد يا فشردگي را در قفسه سينه احساس خواهيد كرد و نهتنها تپش قلب، خستگي عمومي و ناتواني آزارتان ميدهد بلكه ناتواني در انجام فعاليتهاي روزمره نيز موجب آزار و اذيت شما خواهد شد. همانطور كه ميدانيد دريچههاي قلب نقش بسيار مهمي را در عملكرد قلب در خونرساني ايفا ميكنند و از برگشت خون خارج شده از قلب جلوگيري خواهند كرد. اما هرگونه اختلال ايجادشده در عملكرد اين دريچهها ميتواند بار عملكردي قلب را افزايش دهد. اگر شدت اين اختلالات كم باشد، قلب ميتواند در برابر آن از خود مقاومت نشان دهد، اما اگر به تدريج و با گذشت زمان شدت اين اختلالات افزايش يابد به قلب فشار آورده و در نتيجه موجب تخريب قلب و ايجاد اختلال در عملكرد آن خواهد شد.
عوارض گشادی دریچه آئورت
اگر نارسایی دریچه آئورت یا گشادی دریچه آئورت براساس اکوکاردیوگرافی شدید باشد ممکن است درمان جراحی و یا درمان های بسته برای آن نیاز باشد. اگر نارسایی خفیف باشد که مشکلی نیست . در صورتی که نارسایی خفیف باشد دارویی داده نمی شود . اگر نارسایی شدید باشد از دارو استفاده می کنیم . اگر قلب به مرحله ای برسد که ما فکر کنیم عضله ی قلب در حال خراب شدن است آن موقع تعویض و یا ترمیم دریچه را توصیه خواهیم کرد .
از عوارض گشادی دریچه آئورت و میترال باید به این نکته اشاره کرد که ورزش در سایر بیماری های دریچه ای یا مادرزادی، اثری در پیشگیری ندارد، در حالی که مانع بیماری های عروق قلب(کرونر) می شود. همچنین در حالی که به اکثر بیماران قلبی مانند تنگی و گشادی دریچه ای یا نارسایی و...، فعالیت شدید توصیه نمی شود و حتی ورزش، ممنوعیت دارد. در بیماران مبتلا به سکته قلبی یا تنگی عروق قلب، ورزش برنامه ریزی شده می تواند مانع پیشرفت بیماری شود و حتی بهبود قسمتی از عوارض بیماری و یا کاهش نیاز بیمار به دارو را موجب شود. در برخی مواقع، ورزش سنگین در بعضی بیماری های قلبی مساوی با مرگ ناگهانی می باشد، اگر چه در بسیاری از بیماری های قلبی انجام ورزش بلامانع است و تشخیص این امر به عهده پزشک متخصص قلب می باشد.
علائم گشادی دریچه آئورت
قلب شما ماهیچهای است که خون را به سرتاسر بدن از ریهها گرفته تا قسمتهای پایین بدن پمپ میکند. چهار دریچه در قلب شما وجود دارد که محافظت از دو راه ورودی و دو راه خروجی را بر عهده دارند (دهلیزهای راست و چپ) و وظیفه آنها این است که مطمئن شوند خون فقط در جهت درست حرکت میکند. دریچههایی که در راه ورودی به بطن ها قرار دارند باید کنترل خود را بر این قرار دهند که خون فقط وارد شود و دریچههایی که برروی مسیر خروجی بطن ها قرار دارند فقط اجازهی خروج به خون خواهند داد.
بیماریهایی هستند که منجر به تخریب دریچههای قلبی و در نتیجه ایجاد اختلال در عملکرد آنها خواهند شد. به طور کلی بیماریهای دریچهای یا منجر به تنگشدن دریچه و در نتیجه ایجاد ممانعت از جریان طبیعی خون خواهند شد یا این که موجب گشاد شدن دریچه و برگشت خون به قلب میشوند. اختلال در عملکرد دریچههای قلب میتواند زمینه ژنتیکی داشته باشد یا در اثر ابتلا به تب رماتیسمی، افزایش ناگهانی فشار خون، ابتلا به گلودردهای استرپتوککی، گرفتگی عروق یا نقایص مادرزادی قلبی ایجاد شود. بهرغم این که گاهی ابتلا به بیماریهای دریچهای قلب بدون علامت هستند، اما اغلب موارد با علائمی نظیر احساس ضعف و خستگی، تنگی نفس، درد قفسه سینه، بینظمی در ضربان قلب، افزایش یا کاهش فشار خون یا ایجاد صداهای غیرطبیعی در قلب فرد بیمار خواهند بود.
غیر عادی بودن دریچهها معمولا با یک آزمایش معمولی همانند زمانی که پزشک با گوشی ضربانسنج به قلب شما گوش میدهد قابل تشخیص است. در صورتیکه دریچههای قلب مشکلی داشته باشند، صدای اضافهای که به اصطلاح "بروئی" (Murmur) نامیده میشود به گوش میرسد. برخی اوقات این صدا از قلبهای سالم هم شنیده میشود ولی معمولا پزشکان نوع این صدا را تشخیص میدهند و برای شما آزمایشات بعدی را تجویز میکنند. حتی بعد از اینکه شرایط دریچه آئورت تشخیص داده شد، ممکن است بین ۱۰ تا ۲۰ سال طول بکشد تا عوارض آشکار شود.
علل گشادی دریچه آئورت
دلایل اصلی بیماری گشادی دریچه آئورت عبارتند از:
• با گشادی در یک یا چند دریچه به دنیا آمدن (بیماریهای قلبی مادرزادی)
• عوارض تب روماتیسمی
• سن
• کاردیومایوپاتی
• بیماری های ایسکمیک قلب
در بیماری گشادی دریچه آئورت قلب، با درگیر شدن بافت دریچه آئورت عملکرد دریچه آئورت تحت تاثیر قرار میگیرد. دریچه ها در راستای عملکرد تلمبه ای قلب نقش اساسی ایفا کرده و از برگشت خون جلوگیری به عمل می آورند. هر گونه اختلال عملکردی این دریچه ها می تواند موجب افزایش بار بر عملکرد قلب شود اگر این اختلالات عملکردی کم یا حتی متوسط باشند قلب آن را تحمل می کند ولی اگر به تدریج شدیدتر شود طی سال ها به قلب فشار آورده و در یک کلمه موجب خراب شدن آن می شود.
درمان گشادی دریچه آئورت
علائم گشادی دریچه آئورت متفاوت میباشد. افرادی که با بیماری دریچهی نه چندان حاد درگیر هستند علائم کمتری خواهند داشت. هرچند که فعالیت مضاعف قلب میتواند باعث ایجاد خستگی و تنگی نفس فعالیتی و ورم در مچ پا و پاها شود. شخصی که مبتلا به بیماری نارسایی دریچههای قلبی است ممکن است از درد سینه شکایت کند چراکه خون کافی برای پمپ شدن به عروق کرونری قلب وجود ندارد. اگر گرفتگی شدید باشد شخص ممکن است دچار سرگیجه و غش شود.
روش های درمان گشادی دریچه آئورت
استفاده از درمانهایی که در نارسایی قلبی استفاده می شود . اگر ریتم AF دارند درمان آنتی کواگولان است .
و در نهایت پروفیلاکسی اندوکاردیت و تب روماتیسمی در بیماران مورد نیاز باید انجام شود .
اگر گشادی دریچه آئورت علامت دار شده و یا علامت دار نشده اما بطن چپ (LV) در حال گشاد (dilate) شدن است که جهش (ejection fraction ) در حال کاهش پیدا کردن است باید درمان جراحی و اقدام به تعویض دریچه کرد .
موارد خفیف تا متوسط گشادی دریچه آئورت، با درمان طبی و درمان برخی عوامل خطر پیشرفت سریع بیماری مثل درمان شدید و جدی فشارخون بالا، پیگیری میشوند. در کل دارویی برای پیشگیری از پیشرفت گشادی دریچه آئورت نداریم و درمان دارویی گشادی دریچه آئورت کمک زیادی به این بیماران نمیکند. مگر موارد AR روماتیسمی که با مصرف پنی سیلین بنزاتین۱٫۲ میلیون واحدی عضلانی ماهانه بطور موثری از پیشرفت اختلالات دریچه ای جلوگیری میکند. داروی بلوک کننده کانال کلسیمی شاید بتواند نباز به جراحی تعویض دریچه آئورت را به تاخیر بیندازد. داروهاى متسعکنندهٔ عروقى و دیورتیک در بیماران مبتلاء به اختلال عملکرد بطن چپ لازم مىباشند و داروى دیژیتال در تمام بیماران داراى بطنهاى متسع داده می شود.
تعویض دریچه آئورت
در بیماران با نارسایی شدید آئورت و گشادی دریچه آئورت با علائم بالینی تنگی نفس: تعویض دریچه آئورت پیشنهاد می شود.
در بیماران با نارسایی شدید آئورت و بدون علامت اما نارسایی قلبی یا بزرگی سایز قلب چپ در اکوکاردیوگرافیتعویض دریچه آئورت حتی قبل ظهور کمترین علائم بالینی پیشنهاد می شود. وضع بیماران مبتلاء به اختلال عملکرد شدید بطن چپ اغلب بتدریج وخیم مىشود و در صورت تاخیردر عمل جراحى گشادی دریچه آئورت، این بیماران مرگ و میر بالائى خواهند داشت.
در بیماران با گشادی شدید دریچه آئورت و بدون علامت و داراى سایز و عملکرد مناسب بطن چپ(EF>55%) باید تست ورزشى قلبى ریوى انجام شود. در صورت بروز علائم تنگی نفس فعالیتی تعویض دریچه آئورت پیشنهاد می شود. درمان جراحى در بیمارانى که حتى قبل از پیدایش اختلال عملکرد بطن چپ دچار افت پیشرونده در ظرفیت ورزشى مىشوند، کاربرد دارد.
در بیماران با گشادی شدید دریچه آئورت و بدون علامت و داراى عملکرد مناسب بطن چپ و تست ورزشى قلبى ریوى نرمال باید با انجام تست ورزشى قلبى ریوى و اکوکاردیوگرافى داپلر حداقل هر ۶ ماه مورد ارزیابى مجدد قرار بگیرند.
برای اغلب بیماران مسن درمان دارویی گشادی دریچه آئورت توصیه می شود هرچند که در صورت تداخل علایم با فعالیت های روزانه زندگی عمل جراحی تعویض دریچه آئورت ضرورت می یابد.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)